Haberler
11.03.2026 22:33
İç Mimarlık Bölümü İç Mimarlık Topluluğu tarafından yürütülen “Biyomateryal Tabanlı Akıllı Bina Kabuğu Tasarımı” başlıklı 5. ÜNİDES projesi, 2-9 Mart 2026 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen proje kapsamında İç Mimarlık öğrencileri, biyomateryallerin mimari tasarım süreçlerinde kullanımını, sürdürülebilir mimarlık yaklaşımlarını ve yeni üretim teknolojileri üzerine teorik ve uygulamalı çalışmaları gerçekleştirdi.
Teorik Eğitimler ve Teknik Gezi Gerçekleştirildi
Projenin ilk günü olan 2 Mart 2026 tarihinde, İç Mimarlık öğrencilerine yönelik teorik dersler düzenlendi. Programın açılışında İç Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Burcu Yıldırım, projenin kapsamına ilişkin bir açılış konuşması gerçekleştirdi. Ardından İç Mimarlık Bölüm Başkanı aynı zamanda İç Mimarlık Topluluğu akademik danışmanı Doç. Dr. Ebru Doğan, “Mimarlığın Yeni Genetiği: Biyomateryaller” başlıklı sunumunda biyomateryal malzemelerin mimaride kullanım alanları hakkında bilgi verdi. Darende Bekir Ilıcak Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Yeşil ve Ekolojik Bina Teknikerliği Programı öğretim elemanı Öğr. Gör. Nurten Gökçek ise “Yaşayan Mekânların Tasarım Kodu: Biyofilik Tasarım” başlıklı konuşmasında biyofilik tasarım ilkeleri ile mimari tasarım ve uygulama süreçleri arasındaki ilişkiyi ele aldı.
Programın öğleden sonraki bölümünde Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne teknik gezi düzenlendi. Teknik gezi kapsamında Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım, fakülte bünyesinde üretilen ve atık alanlarında bulunan tarımsal ürünler hakkında öğrencilere bilgi verdi. Öğrenciler gezi sırasında sahada edindikleri bilgileri not alarak çeşitli tarımsal ürün numuneleri topladı.
Tasarım ve Yapay Zekâ Atölyesi
Projenin ikinci günü olan 4 Mart 2026 tarihinde, teorik dersler ve teknik gezi sırasında elde edilen bilgiler ışığında İç Mimarlık öğrencileri ile atölye yürütücüleri tarafından bir beyin fırtınası çalışması gerçekleştirildi.
Çalışma sonucunda projede kullanılacak malzemeler belirlenirken atölye kapsamında çözülecek tasarım problemleri de ortaya konuldu. Ardından öğrenciler tarafından eskiz çalışmaları yapıldı ve 3D yazılım araçları yardımıyla tasarımların dijital modelleri oluşturuldu. Elde edilen modeller, yapay zekâ destekli görselleştirme araçları kullanılarak gerçekçi görüntülere dönüştürüldü ve projeler sunuma hazır hale getirildi.
Atölye çalışmaları Doç. Dr. Ebru Doğan ve Dr. Öğr. Üyesi Burcu Yıldırım yürütücülüğünde gerçekleştirildi.
3D Printer Uygulama Atölyesi
Projenin üçüncü günü olan 6 Mart 2026 tarihinde, öğrenciler Malatya Beydağı Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen 3D printer uygulama atölyesinde üç boyutlu baskı teknolojisini deneyimledi.
Projeler arasından baskı süreçleri dikkate alınarak seçilen iki model, PLA filament kullanılarak üç boyutlu yazıcı ile prototip haline getirildi.
Proje Sergi ile Tamamlandı
Projenin son günü olan 9 Mart 2026 Pazartesi fakültesi giriş holünde bir sergi düzenlendi. Sergiye Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Gündüz, STMF Dekanı Prof. Dr. Ersan Çiftci, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Ebru Doğan ve Doç. Dr. Ferdi Karaönçel, Kemal Özalper İlkokulu öğrencileri ve öğretmenleri, Malatya Beydağı Gençlik Merkezi personeli ile fakültenin akademik ve idari personeli ile öğrencileri katıldı.
Sergide İç Mimarlık lisans öğrencilerinin tasarımları ile süreçte üretilen üç boyutlu prototipler ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Üniversite üst yönetimi ve paydaşların oylamasına sunulan projeler arasından en fazla oy alan çalışmanın sahibi Muhammed Kızıl’a plaketi takdim edildi.
Ayrıca projeye katkılarından dolayı Malatya Beydağı Gençlik Merkezi personeli Zeynep Özlük ve Mehmet Keleş’e teşekkür belgeleri verildi.
Diğer Haberler
Perdede Hayvan Hikâyeleri ve Empati ...
16.04.2026
Görsel İletişim Tasarımı Bölümünde İki ...
16.04.2026
Resim Topluluğu’ndan Beydağı Gençlik ...
16.04.2026
Resim Bölümünden Dünya Sanat Günü’ne ...
15.04.2026
Öğrencimiz Habibe Yüksel ESC Projesine ...
11.04.2026
Görsel İletişim Topluluğu, 5. ÜNİDES ...
07.04.2026
Dünya Tiyatrolar Günü’nde “Çıkış” ...
30.03.2026
İç Mimarlık Seminerlerinde Sekizinci ...
30.03.2026